2010. március 20., szombat

Drawings

A tegnapi nap elég jó volt. Sütött a nap, meleg volt, plusz még az ihlet is megszállt benn a munkahelyemen. Ergo rajzoltam.
Poén, de az jutott eszembe, vajon létezik-e olyan, hogy valaki 10x5 centis papírfecnikre alkotja meg az életművét. Az ki van zárva ugyanis, hogy én 10x5 centis papírfecniknél nagyobb felületre rajzolhassak feltűnés nélkül a kölcsönzőpultban. Nem mintha ez nem lenne feltűnő egy picit, de az ember szereti azt hinni, hogy a kis dolgok (esetemben a kis méretű dolgok - és most nem valami másra célzok) felett könnyebben átsiklik a tekintet. Aprócska rajzokat készíteni nem bűn, még jópofa is lehet - de az hogy nézne ki, ha egy festővásznat állítanék a pultba, hogy unalmas perceimben pingálgassak egy kicsit?
Ilyen unalmas percekből van persze a legtöbb a könyvtárban, amit mindenki igyekszik a lehető legértelmesebben kitölteni. Ha éppen nem beszélgetünk a kedvenc kolléganőmmel, akkor rajzolok neki valamit, mint ahogy azt már egy korábbi bejegyzésemben leírtam. Ezeket is neki csináltam - talán az eddigi legjobbak vannak köztük. Persze egyiknek sincs különösebb értelme - ám most valamiért szeretném úgy érezni, hogy a kis dolgoknak is van jelentőségük.
Ehhez a legutolsóhoz egy bizonyos Marketingkommunikáció című könyv borítóján telefonáló nőt használtam modellnek. Gondoltam, közlöm, mielőtt még bárki azt hinné, hogy ilyen jól(?) rajzolok nőket fejből.
Visszatérve a bejegyzés elején felvetett kérdésemre: lehet, hogy az életművem tényleg csak néhány jelentéktelen cetliből fog állni. Naésaztán. Legalább nem hülye olvasói vonalkódok lesznek rajtuk.

(Utólagos kívánságra hozzáteszem, mintegy a valóság képviselése céljából, hogy a pultban igenis rengeteg munka van, csak akkor unalmas nagyon az élet, amikor éppen nincs. Nehogy bárki is félre legyen informálva!)

4 megjegyzés:

móni írta...

a holló és a crime noir-os nagyon bejön.

amúgy hogyne, a kis méretű képek is lehetnek jelentősek!
a mail art művészek pl a hatvanas-hetvenes években képeslap nagyságú felületre alkottak tök izgalmas dolgokat. vagy nézd csak meg kondor béla rézkarcait, pár négyzetcentisek, mégis iszonyú részletgazdagok és értékesek.

szóval csak így tovább!

Gergő írta...

Igyekszem...

Mráz István [Space] írta...

csatlakozom Mónihoz! ezek nagyon klasszak. nekem a sapce monkeys is tetszik. nem tudom eldönteni egyelőre, hogy rajzfilmnek, vagy zenekarnak lenne jobb a dolog, vagy képregénynek... de talán nem is kell, hogy valami legyen, azon kívül, ami :D és nem a méret a lényeg. (bár ezen a téren a nők mindig hazudnak, de csak azért csinálják, mert tekintettel vannak ránk... )

Gergő írta...

Szerintem zenekarnév, abszolút.
Ja és a méret a lényeg! (Godzilla)