2010. január 26., kedd

Firkák

A munkahelyemen rengeteget szoktam firkálni mindenféle cetlikre, amikre normál esetben valami nevet, olvasójegyszámot, üzenetet, vagy valami egyéb megfejthetetlen, csak a munka szempontjából érdekes dolgot írunk fel. Több tucatnyi ilyen cetlink van, akkorák, mint a tenyerem, hulladékpapírból gyártjuk, és szinte percenként használjuk őket.

A könyvtárak nincsenek meg cetlik nélkül. Ha anarchisztikus állapotokat akarsz teremteni egy könyvtárban, egyszerűen csak semmisítsd meg a cetli-készletét.

Szóval ilyen kis cetlikre szoktam én firkálni mindenfélét. Néha csak úgy fejből, máskor valamelyik olvasót transzformálom át krokivá. A legjobban sikerült darabokat mindig az egyik kolléganőmnek ajándékozom, hogy halálom után sok pénzt kereshessen rajtuk.

Na szóval itt van például ez a gyanútlan női olvasó, aki nem is sejtette, hogy miközben ő a Világgazdaság folyóirat kurrens számát búvárolta lázasan, én pofátlanul két dimenzióba konvertáltam alakját az örökkévalóság számára.
Vagy itt van ez a csaj, aki szintén sercegő tollam áldozatává lett. Ezt a skiccet nagyon szeretem (fél perc alatt dobtam össze), egy egész képregényt el bírnék képzelni ebben a stílusban. Persze nem feltétlenül modell után rajzolva a szereplőket, hanem valahogy így, fejből:
Ez a Marv meg direkt ilyen torz.
Szeretek ilyen piciben rajzolni, mert gyors, és mert a méretéből kifolyólag még a nagyon vázlatosnál is sokkal vázlatosabb. És én azt igazán nagyon bírom.

6 megjegyzés:

móni írta...

szép skiccek.
az a néhány spontán, intuitív kézmozdulat is sajátos stílust ad a figuráidnak.

tényleg érdekes próbálkozás lenne tőled egy stilizáltabb, egészen minimalista grafikájú képregény. izgalmas hangulatokat,érzéseket tudna kifejezni leegyszerűsített, de koncentráltabb formában.

firkálni amúgy kurvajó dolog!
nekem az órai jegyzeteim szoktak tele lenni ilyen hirtelenrajzokkal. azok mondjuk esztétikailag nullák, de én jól el szoktam szórakozni velük, legalább addig sem alszom.

Gergő írta...

Hát ja, tényleg gondolkozom egy képregényen, ami rajzilag csak ilyen skiccekből állna. Nem tudom, én akármivel próbálkozom, mindig rájövök, hogy a skiccelés áll hozzám legközelebb. Szeretem a vonalak lendületét, na meg persze az "intuitív" vonalakat.

Angi írta...

Akkor csináld azt, ami a legjobban megy. Szerintem is nagyon szuper lenne ezekből több. Mindegyik más-más karakter, pillanat, hangulat, ahogy Lujza írta. És nem utolsó sorban humoros is :)

j'adree írta...

...és egyszer alá lehet íratni a Tesz-Vesz-es képeslapot, amit nagy becsben tartottam, anélkül, hogy tudtam volna, ki rajzolta? :)

Gergő írta...

Á, helló!
Éppenséggel alá lehet, bár ha megfigyeled, rajta van a szélén. Gyanítom egyébként, sokan vannak úgy vele, hogy nem tudják, ki rajzolta, de ez nem is baj.

Ja: mellesleg szépek a fotóid, végignéztem majdnem az összeset!

j'adree írta...

Határozottan levágták az aláírást, direkt megnéztem.

Köszönöm! :)