2010. január 11., hétfő

"Comics Won’t Save You, but Dodgem Logic Might"


"Moore: I would like to think that in our present time, not just in comics but in almost every form of the arts, I think that creative expression is within the reach of more people that it ever has been. Now, that is not to say that there are more people with something to say than there ever have been before. But I would like to see a situation where people finally got fed up with celebrity culture. Where people started this great democratic process in the arts where more and more people were just producing individually according to their own wants or needs.
It is possible in this day and age to make very low-budget films, using technology that the pioneers of cinema would have killed for that is relatively cheaply available down at your local electronics store. The means of making music or art are more in the hands of the people than they ever have been before. I think it would be great to see an end to the big entertainment companies in whatever industry, whether it be music, cinema or comic books.
I’d like to see people actually get angry about the quality of the material that they are having shoved down their throats. It can’t be good for us. And I would like to see people responding to that by basically following the old maxim that if you want a job done right you do it yourself."
Imigyen szól Alan Moore a wired.com-on legújabb vállalkozásáról, a Dodgem Logic-ra keresztelt underground fanzinról, melynek első száma novemberben látta meg a napvilágot. Korábban már hallottam róla, hogy cimboráival közösen tervez valami ilyesmit, de nem jártam utána, most viszont teljesen halál véletlenül megtaláltam. Az interjú decemberi, tehát elég friss, és a nagyszakállú mester nem hazudtolja meg magát benne: még mindig anarchista, még mindig hippi, még mindig gyűlöli a képregényipart, és még mindig szereti a kreatív dolgokat.
Az mondjuk kissé fura, így a weblapon bogarászva, hogy máris nyomnak az újság nevével fémjelzett pólókat meg hasonlókat, ráadásul a zene rovatuk sem valami egyedi (Beetles és Bob Marley többször említve)... Na bumm - végül is, ahogy Moore írja "Going underground" című cikkében, publikálni valamit annyit jelent, mint publikussá tenni azt, és hát ez végül is erről szólna: összeverődni egy kis csapatba és saját szerzeményekből létrehozni egy érdekes újságot, amit aztán relatíve olcsóért lehet árulni. Úgyhogy go underground, Moore, go! A többit meg majd eldönti az utókor - bár jobb lenne, ha még mi is dönthetnénk róla, elvégre ez a Dodgem Logic talán legfőbb mondanivalója.
(Itt meg egy sokkal bővebb és összeszedettebb interjú a Comic Book Resources oldalról.)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

szimpatikus,

amit idézel moore-tól, jó lenne, ha egyre többen alkotnának egyéni módon.

de ez csak óhaj, sztem is. ahogy én látom, a világ inkább az ellenkező irányba halad.

el tudom képzelni, hogy itthon, m0-on sem fenékig tejföl a képregény-élet. ki engedheti meg magának, hogy független legyen? és hol tud publikálni? milyen kompromisszumokkal?

lala

Gergő írta...

Hát itthon majdnem mindenki független... De a nem függetleneknek is csak ugyanannyi lehetőségük van a publikálásra, mint a függetleneknek.

És hát ja, nekem is tetszik a Moore-féle hozzáállás, pláne mivel egész életemben mást se csináltam, csak egyénileg alkottam. De hát ezzel minden troglodyta így van.

móni írta...

klassz lehet ez a lap. rendeltél már belőle? vagy esetleg lehet itthon kapni vhol?

Gergő írta...

Még nem rendeltem, de fogok, amint lehetséges lesz, mert még nem az. Itthon meg nem kapható, és valószínűleg nem is lesz.
De ja, tényleg klassz lehet!